Erdoğan-Özel görüşmesi: CHP somut adım bekliyor

Posted by

ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Merkezi’ne 18 yılın ardından yaptığı ziyaret gündemin en çok konuşulan başlıklarından biri oldu. İki partinin sözcüleri görüşmede ekonomiden yeni anayasaya, kayyım atamalarından Gezi Davası’na pek çok konunun ele alındığını ifade etti.

İki lider arasındaki 2 Mayıs’ta gerçekleşen ilk görüşmenin ardından 28 Şubat’tan tutuklu generallerin serbest bırakılması, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 1000’inci hafta anmasının Taksim’de yapılmasına izin verilmesi, Erdoğan’ın Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ile görüşmesi gibi CHP açısından olumlu sonuçları olmuştu. Bu görüşme sonrasında da bazı başlıklarda adım atılabileceğine dair kamuoyunda bir beklenti oluştu. Ancak edinilen bilgiye göre görüşme başlıklarının herhangi birinde yakın zamanda bir adım atılacağına dair sinyal alınmadı.

ERDOĞAN ÇOK AZ KONUŞTU, YORUMLARINI ELİNDEKİ NOTLARI OKUYARAK YAPTI

1.5 saat süren görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan daha çok dinlemeyi tercih etti. Çok az söz alan Erdoğan, başlıkların çoğunda görüş beyan etmedi. Görüş beyan ettiği durumlarda da çoğunlukla ilgili konuya ilişkin hazırlanan metinleri okudu, hiç irticalen konuşmadı.

28 ŞUBAT GENERALLERİ İÇİN ÖNCEDEN HAZIRLIĞIMIZ VARDI

CHP Genel Başkanı Özel, bir önceki görüşmenin ardından 28 Şubat tutuklusu generallerin serbest bırakılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi ve Erdoğan’a teşekkür etti. Erdoğan, 28 Şubat generallerinin durumuyla ilgili hassasiyetleri olduğunu ve generallerin tahliyesiyle ilgili zaten öncesinden bir hazırlıkları olduğunu ifade etti.

BUNDAN SONRA KAYYIM ATANMAYACAĞINA DAİR BİR SİNYAL YOK

CHP Genel Başkanı, Hakkari Belediye Başkanlığı’na kayyım atanması ve kayyım uygulaması hakkındaki görüşlerini net bir biçimde dile getirdi ve eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da partisinin bu konudaki tutumunun net olduğunu söyledi ve kayyım uygulamasını savundu. Erdoğan’ın sözleri ve tutumundan kayyım uygulamasının devam etmeyeceği yönünde bir sinyal alınmadığı ifade edildi.

KAVALA VE GEZİ KONUSUNDA YORUM YAPMADI

Görüşmede Özel’in Osman Kavala ve Tayfun Kahraman’ın da aralarında bulunduğu Gezi tutuklularının durumuyla ilgili detaylı bir aktarımı oldu. Erdoğan bu konuya ve Osman Kavala dosyasının “kanun yararına bozma” talebiyle Adalet Bakanlığı’na gönderilmesi sonrasındaki sürece dair bir değerlendirme yapmadı.

‘YURTTAŞLARIN GÜNDEMİ ANAYASA DEĞİL, MEVCUT ANAYASAYA UYULMUYOR’

Erdoğan’ın yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu ve bu anayasanın birlikte yapılması gerektiğine dair ifadeleri üzerine Özel, yurttaşların gündeminin anayasa olmadığını, yeni bir anayasa için önce yurttaşların ikna edilmesi gerektiğini söyledi. Özel, mevcut anayasaya uyulması gerektiğine de vurgu yaptı.

SOMUT SONUÇLAR ORTAYA ÇIKMAZSA DİYALOG BİR YERE VARMAZ

İki lider arasındaki görüşmelerin ve diyalog sürecinin devam etmesi yönündeki talep Erdoğan tarafından dile getirildi. Özel ve CHP kanadı, diyalogun öneminin farkında olduklarını kamuoyunun ancak sorunların çözümüne dair beklentilerinin karşılıksız kalmasının bu diyalogu zora sokacağını söyledi. Özel, somut sonuçların ortaya çıkmasının görüşmelerin devamını sağlayacağını, aksi takdirde bu diyalogun bir yere varmasının zor olduğunu ifade etti.

İLK GÖRÜŞMEDEN SONRA KOZMETİK ADIMLAR ATILDI

CHP kurmaylarına göre ilk görüşmenin ardından atılan generallerin serbest bırakılması, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın eylemine bir haftalık izin verilmesi gibi adımlar “kozmetik adımlar”. Daha sürekli ve topluma dokunan adımlar atılması gerektiğini kaydeden kurmaylar, “Bizim de sorumlu olduğumuz bir kitlemiz var, halkın beklentileri var. Hiçbir yere varmayacak, sadece iktidara zaman kazandıran görüşmeler olacaksa sürdürülmesi zor” değerlendirmesini yaptı.

PARTİ YÖNETİMİ SÜRECİ İZLEYECEK

Kutuplaşmanın da ülkenin giderek anormalleşmesinin de sorumlusunun CHP olmadığını ifade eden kurmaylar, “Kutuplaşmayı ve anormalleşmeyi yaratan iktidarın bazı adımlar atması lazım ki normalleşme, yumuşama olsun. İktidar kanadı görüşmelerin devamı konusunda istekli ama partimiz bu konuda atılacak adımlara göre bir karar alacaktır” ifadelerini kullandı.

ETKİ AJANLIĞI 9’UNCU YARGI PAKETİ’NDEN ÇIKARILIYOR

Öte yandan 9’uncu yargı paketindeki tartışmalı Etki Ajanlığı düzenlemesinde geri adım atılması gündemde. Edinilen bilgiye göre AK Parti Grubu, başta CHP olmak üzere tüm muhalefetin sert bir şekilde eleştirdiği Etki Ajanlığı düzenlemesini paketten çıkaracak. Bu düzenlemenin paketten çıkarılacağına dair muhalefet partileri de bilgilendirildi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir