Komili, Dünya Zeytin Ağacı Günü’nü Etkinliklerle Kutladı
Komili, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ iş birliğiyle 26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’nü çeşitli etkinliklerle kutladı. Müze Gazhane’de başlayan ve 15 Aralık tarihine kadar devam edecek olan ‘Anıt Ağaç’ sergisi, Türkiye genelinde belirlenen 400 yaşın üzerindeki zeytin ağaçlarına odaklanıyor. 30 Kasım’da düzenlenen söyleşilerde, Prof. Dr. Çetin Şenkul, Uzm. Diyetisyen Dilara Koçak, Mehmet Cavlı ve Şef Ömür Akkor konuşmacı olarak yer aldılar. 1 Aralık Pazar günü ise Miniatürk’te çocuklara yönelik masal anlatım etkinliği ve Fuat Ergin ile Rap Atölyesi düzenlendi.
Dünya Ağacı Zeytin Günü Etkinlikleri
Dünya Zeytin Ağacı Günü, Komili ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ iş birliğinde Müze Gazhane ve Miniatürk’te düzenlenen etkinliklerle kutlandı. ‘Anıt Ağaç’ sergisi, 26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde başladı ve 15 Aralık’a kadar Müze Gazhane’de ziyaret edilebilir. Sergide Türkiye çapında belirlenen 400 yaşın üzerindeki 300’den fazla ağaç yer almakta olup, ölmez ağaç olarak bilinen zeytin ağaçlarıyla ilgili fotoğraflar ve bilgiler sergilenmektedir. 30 Kasım’da, Müze Gazhane’de T-Atölye’de yapılan söyleşilerde zeytin ve zeytinyağı kültürü ve gastronomi öyküleri ele alındı. 1 Aralık Pazar günü ise Miniatürk’te çocuklara özel müzikli masal anlatım etkinliği ve Fuat Ergin ile Rap Atölyesi düzenlendi.
Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü
30 Kasım’da gerçekleştirilen söyleşilerde, zeytin ve zeytinyağı kültürü ile gastronomik önem üzerinde duruldu. Prof. Dr. Çetin Şenkul ‘Zeytin üzerinden Anadolu’yu okumak’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirirken, Uzm. Diyetisyen Dilara Koçak ve Mehmet Cavlı, ‘Zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar’ konusuna değindi. Ayrıca doğru zeytinyağı seçiminin nasıl yapılacağını öğretebilmek adına degüstasyon tadımı yapıldı. Son olarak Şef Ömür Akkor, ‘Anadolu ve dünya gastronomisinde zeytin ve zeytinyağının önemi’ konusunu ele aldı.
Zeytin ve Zeytinyağı Kültürüne Destek
Dünya Zeytin Ağacı Günü etkinlikleri hakkında konuşan Bunge Türkiye Pazarlama ve Ticari Pazarlama Lideri Dr. Pınar Nokay, Komili olarak zeytin ve zeytinyağının binlerce yıldır oluşturduğu kültürü korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla yıllardır devam ettikleri projelerden bahsetti. “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” hedefi altında toplanan projelerinin ilki olan “Anıt Ağaç” projesi, kadim zeytin ağaçlarının korunması ve Anadolu’daki 400 yaşın üzerindeki anıt zeytin ağaçlarının tespit edilmesi için başlatılmıştır. Bugüne kadar 25 milyon zeytin ağacı taranmış, 310 anıtsal ve korunmaya değer zeytin ağacı tespit edilmiş, haritalandırılmış ve tescil edilmiştir. Komili’nin hazırladığı sergi ise binlerce yıldır var olan zeytin ağaçlarımızı ve onların taşıdığı değeri tanıtmayı amaçlamaktadır. Dr. Pınar Nokay, projelerinin kuşaklar boyu devam etmesini ve zeytin ve zeytinyağı kültürünü geleceğe taşımak için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı