TSK süpürecek, Irak tıkayacak! Teröre karşı ortak mücadelenin ilk adımı
AYDIN HASAN / ANKARA – Türkiye ile Irak arasındaki güvenlik zirvesi, önceki gün Bağdat’ta yapıldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Irak Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Fuad Hüseyin’in başkanlıklarında yapılan toplantının Türk tarafında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın ile İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu yer aldı.
Irak tarafından ise Savunma Bakanı, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı, İstihbarat Teşkilat Başkanı Vekili ve IKBY İçişleri Bakanı bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nisan ayı için planlanan Irak ziyaretine ilişkin paragraf, bildiri metnine Irak tarafının isteği ile konuldu. Bu da Irak’ın Erdoğan’ın ziyaretine verdiği önemin göstergesi olarak yorumlandı.
BİLDİRİDEKİ İLKLER
Diplomatik kaynaklar, ortak bildiride yer alan hususlarla ilgili “Aralık ayındaki Güvenlik Zirvesinde PKK ilk defa “ortak tehdit” olarak tanımlanmıştı. Bu defa Irak tarafından “yasaklı örgüt” olarak tanımlandı. Bu bir ilk. Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin kararı, ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. PKK’ya karşı ortak mücadeleden ilk kez bahsedildi. PKK’nın Irak topraklarını kullanarak Türkiye’yi hedef aldığı Irak makamlarınca kabul edildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak sınır hattındaki Pençe Kilit Harekatı’nı 2019 yılında başlatmıştı.
Operasyon alanı Irak toprakları içindeki meskun mahallere iyice yaklaştı. TSK, Duhok bölgesi çevresinde konuşlanan Irak sınır birlikleri ile temas içinde. Askerler arasındaki iş birliğinin ortak mücadele kararı alınan Bağdat zirvesinin ardından daha ileri boyuta taşınması bekleniyor.
PKK ÜÇ BÖLGEYE KAÇABİLİR
Irak yönetimi, PKK’yı terör örgütü kabul etme ve ortak bir harekat merkezi kurulması önerilerine olumlu yaklaşmadı. Ancak PKK için yasaklı örgüt ve ortak mücadele kararı alarak önemli bir adım attı. Türkiye, PKK’ya yönelik süpürme harekatına paralel olarak Irak ordusundan operasyon alanındaki meskun mahallerdeki halkın güvenliğinin sağlamasını, Suriye sınırında önlem almasını ve teröristlerin kaçış güzergahlarında tahkimat yapmasını bekliyor. Pençe Harekat bölgesindeki operasyonlar şiddetlendiğinde, teröristlerin Kandil, Asos; Mahmur ve Sincar gibi üç ayrı bölgeye kaçma ihtimalleri bulunuyor. Bu kaçış yollarının kritik yerlerinde kapama noktaları oluşturulması bu çerçevede önem taşıyor. TSK, Irak içinde hava harekatlarını ise kesintisiz sürdürüyor. Çarşamba günü Irak kuzeyine düzenlenen hava harekâtı ve yapılan SİHA atışı ile PKK terör örgütünün kullandığı PTZ kamera, çanak anten ve muhtelif hedefler tahrip ve imha edildi. Süleymaniye gibi bölgeler de, nokta operasyonlarına yönelik ileri tedbirlerin alınması üzerinde duruluyor.
‘YASAKLI ÖRGÜT’ İFADESİ OLUMLU GELİŞME’
Emekli Büyükelçi Ümit Pamir, “Irak’ta otonom bir Kürt bölgesi bulunuyor. Bu karar ile Irak’ın şartları içinde ‘Şimdi bana PKK için terörist örgüt dedirtmeyin, içeride polemiğe girmeyeyim’ deniliyor. Yasaklı örgüt tabiri ile ‘Türkiye hakkında olumsuz faaliyet göstermelerine izin vermeyeceğiz’ denilmek isteniyor. Bunu olumlu değerlendirmek gerekiyor. Bundan sonra somut olarak ne yapılacak onlara bakılmalı” dedi.